De 5 mest fascinerande svarta hålen på film – att utforska efter Interstellar

Martin Memet Könick 10:50 10 Nov 2014

Det svarta hålet i Interstellar – en väg till framtida dimensioner.

Interstellar
, regisserad av Christopher Nolan, är en av årets mest efterlängtade filmer. Centralt för handlingen är ett svart hål som kanske är nyckeln till att rädda mänskligheten.

Förutom att svarta hål ofta, i populärkultur, ser ut som virvlarna som uppstår när man spolar i amerikanska toaletter har de genom historien spelat en stor roll i flera filmer och tv-serier. Ofta används de för att utsätta rollfigurer för faror, genom att varelser eller objekt från andra tidsdimensioner dyker upp, och/eller för att hjälpa eller tvinga dem att resa till ställen som annars är omöjliga att nå. 
Att de endast är en hypotes (inom relativitetsteorin) har gett filmskapare stor frihet att använda dem lite som de vill.

 

Och vetenskapliga teorier har ofta, oavsett hur bevisbara de är, varit till fördel för filmskapare. Innan vi fortsätter vårt utforskande av svarta hål kan det vara fördelaktigt att nämna några andra vetenskapskoncept som har fascinerat regissörer och manusförfattare. De har visat sig vara människan mot maskinen (tänk Terminator), evolutionismen (och kreationismens fruktlösa försök att motbevisa den), verklighet som något konstant och icke-manipulerbart (tänk Matrix och eXistenZ), tidsresor utan svarta hål (tänk Tillbaka till framtiden). 

 

För att förbereda sig för Nolans filosofiska frivolter om svarta hål och vad det betyder att vara människa uppmanar jag att undersöka följande, mer eller mindre konstruktiva, användande av svarta hål och interstellärt resande. 



 

5. Jumper

I Jumper har vissa speciella ”hoppare”-människor äran att kunna teleportera sig var som helst i världen genom att skapa personliga svarta hål. Hur de kan göra detta förklaras med hjälp av påhittigt mumbojumbo om kvantmekaniska interaktioner i nervceller och yada, yada, yada. ”Hopparna” har oftast använt sig av sina krafter för att ändra historiens gång för egen vinnings skull, men det måste ju finnas några ”good guys”.

Huvudpersonen David, spelad av Hayden "jag hjälpte till att förstöra
Star Wars med mitt träiga skådespeleri som Anakin” Christensen, är en sådan. Men innan han tar tag i kampen mellan gott och ont hoppar han till en personlig picknick på Sfinxen (den som står vid pyramiderna i Egypten). Inte det bästa stället att vara inkognito på. Tur att Instagram inte var populärt 2008, annars hade skurkarna snart kunnat följa hans hoppande i en hashtag. 

 

Sannolikhetsgrad: Sannolikheten för att människor ska hoppa runt på detta viset är ungefär lika stor som att de skulle ta in någon med högskoleexamen i Paradise Hotel

 

Fungerar det? Njae, expositionselementen i dialogen fråntar främst från filmens habila actionscener. Det hade varit bättre att bara hitta på något om teleportering och inte blanda in svarta hål och andra dimensioner. 



 

4. Donnie Darko

Donnie Darko har många fans. Kanske har du någon gång, som jag, stött på någon på någon fest någonstans som har sagt sig ha alla svar. Det finns lika många teorier om Donnie Darkos svarta hål och tidsresande som det finns fulla människor med filmvetenskapspoäng i Lund. Att filmens utsvävningar om parallella universum är fascinerade finns det dock inga tvivel om. 

 

Sannolikhetsgrad: Vissa av de här människorna som du kanske har träffat på någon fest någonstans tänker såklart klarare när de är nyktra. Detta bevisas genom att det finns en hel del smarta pseudovetenskapliga förklaringar av exakt hur filmens wormholes fungerar om man söker runt lite på nätet.

 

Fungerar det? Sådär. Om du blir blixtförälskad i filmen fördjupar du dig gärna, utanför filmens speltid, i den bråddjupa mytologin om svarta hål i filmen. Är du mest intresserad av lite underhållning handlar filmen främst om en ung kille som ser en skräckinjagande kanin vid namn Frank. En kanin som kanske, eller kanske inte, finns på riktigt. 



 

3. Worms

Känner du dig fullständigt utmattad av att tänka på svarta hål och andra vetenskapliga teorier på film? Låt mig ta tillfället i akt och köra en pausbild på mer bokstavliga wormholes, nämligen de som uppstår när man på olika sätt tar kål på maskar i spelet Worms. Ta en paus och rensa hjärnan med denna totalt meningslösa destruktion. Eller, om du inte är sugen på att pausa – kontemplera, på djuplodande sätt, vad det betyder att vara eller icke vara (mask med hål i). 

 

Sannolikhetsgrad: Att det går att göra hål i verkliga maskar är vetenskapligt bevisat. 

 

Fungerar det? Definitivt, det är bara att spela och du kommer att skjuta hål i otal worms! Men, snälla, gör inga hål i verkliga maskar, då är du en elak människa. 



 

2. Stargate

I Stargate-fiktionerna använder huvudpersonerna sig av en interstellär svarta hål-mackapär för att utforska universum. Ofta slutar det med att de bråkar med lite aliens och drar ut på diverse romanser mellan rollfigurerna. Om man gillar Stargate finns det förutom blockbusterfilmen med bl a Kurt Russell och James Spader från 1994, en rad tv-serier som utforskar interstellärt resande på olika sätt. Svarta hål kan, som synes, också användas till mer vardagliga aktiviteter, som t ex inomhusgolf. 

 

Sannolikhetsgrad: Om vi i framtiden någonsin kommer att påträffa svarta hål i verkligheten känns detta som ett sätt som vi, fullständigt hypotetiskt, kommer att utnyttja dem på. Att någon militärinstitution eller företag skulle vilja lägga vantarna på ensamhetsrätten är, tyvärr, mer än realistiskt. 

 

Fungerar det? Ja, konceptet är lätt att gå med på och vi i publiken aktiverar vår ”suspension of disbelief”. 


 

1. Planet of the Apes

Vem av oss är inte trötta på hur fullständigt patriarkal vår värld är? Det är likadant med filmhistorien – den domineras av män som gör manliga saker. Här får den vapengalne Charlton Heston (se: Michael Moores Bowling for Columbine) och några andra av skådespelarna i originalversionen av Planet of the Apes fira att de framgångsrikt överlevt en resa genom ett svart hål (utan att veta att det är just ett sådant de har åkt igenom). Kanske hade de släckt rökdonen och sparat firandet om de hade vetat att det svarta hålet tog dem sjuhundra år in i framtiden. Tyvärr är aphierakin nästan lika patriarkal som den mänskliga världen. 

 

Sannolikhetsgrad: Om vi människor någonsin råkar på ett svarta hål och lär oss mer om dess funktioner känns detta slumpmässiga sätt som ett trovärdigt scenario.

 

Fungerar det? Absolut, främst för att det svarta hålet används på ett sätt som har stor betydelse för hela filmen och, i förlängningen, hela franchisens ikonstatus. Utan att spoila är avslutningen av filmen, tillika en av filmhistoriens bästa ”twistar”, kanske det som har haft störst genomslagskraft för det kollektiva medvetandets suktande efter att förstå vad ett svart hål är.

Läs även Nöjesguidens filmredaktör Victor Schultz utlåtande om Interstellar: "G
rötigt, religiöst och menlöst."

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!