Danska Trykkefrihedsselskabet sluter upp för Dan Park

11:46 13 May 2014



Ikväll håller danska Trykkefrihedsselskabet i ett arrangemang med namnet ”Solidaritetsmöte för den svenska konstnären Dan Park” i Köpenhamn. Konstnärens sak agerar biroll för att återigen få chansen att ta upp temat Sveriges begränsade yttrandefrihet. I beskrivningen av arrangemanget framgår att konstnären och provokatören Dan Park fått både fängelsestraff och böter för sin konst, men inte att straffet är hets mot folkgrupp. 


Vi ställde några frågor till en av debattens deltagare, Malmögalleristen Henrik Rönnquist.

I debatten får Dan Park figurera exempel. Hur anser du att yttrandefriheten är begränsad i Sverige?
– Eftersom den konstnärliga insatsen är en kommentar till en eller annan situation är det grundläggande att bestämma intentionen. Som det har blivit har den subjektiva uppfattningen om att anse sig kränkt fått en avgörande roll. Därmed blir resultatet att vilken intentionsnivå det än rör sig om blir en bokstavlig tolkning det som oftast får gälla. Domstolen har i Parks fall och även i andra uttalat att den är ”en plikt att så långt som möjligt undvika uttalanden som är omotiverat kränkande för andra och därför utgör angrepp på deras rättigheter och inte bidrar till någon form av allmän debatt som kan medföra framsteg i umgänget mellan människor.” Man bestämmer alltså vad som ska vara omotiverat och vad som ska vara ett bidrag till en framstegsvänlig debatt. Den saken bör inte lämnas åt en domstol och är ett uppenbart problem för yttrandefriheten.

Vad anser du att konstnärlig frihet innebär?
– Konstnärlig frihet är bland annat rätten att kommentera sociala och politiska företeelser. Sådana uttryck är ofta provocerande vilket är en naturlig del av konstens traditioner.

Vilken typ av konst är viktig att kämpa för?
– Eftersom konst handlar om överskridande är det viktigt att hålla fast vid den normen.

Vi fick även tag på Håkan Hydén, professor i rättssociologi på Lunds Universitet.
– För mig blir det patetiskt att hänvisa till konstnärlig frihet i ett sammanhang som detta. Konsten, eller yttrandefriheten som sådan, får inte göras till täckmantel för att legitimera de mest bisarra åsikter. Hets mot folkgrupp lika lite som barnpornografi. Att få den här typen av aktiviteter som Dan Park ägnat sig åt att låta som progressiva uttryck för samhällskritik är för mig fullständigt befängt. Det blir inte bättre av att en gallerist upplåter sina lokaler för ändamålet.

– Frågan är hur man ska bemöta det. Åtal och domstolsprövning leder mest till uppmärksamhet för en sjuk sak. Bäst vore att tiga ihjäl det hela. Det är väl det som danskarna uppfattar som att svenskerne är ligeglade. Nej, det är vi inte, men varför göra princip av en sjuk sak?

Under dagen tog rapparen Jason Diakité upp ämnet på både twitter och instagram. Vi tog kontakt med honom för att höra vad han tänkte.
– Att tryckfriheten/yttrandefriheten skulle vara begränsad och att Parks konst och åtal som följt är ett bevis på detta är fan skrattretande. Är det rätten att vara rasistisk som man försvarar här?

– Danska Trykkefrihedsselskabets påstående att det är vänsterextremister som satt Parks i den situation han idag är helt skevt. Min far, min mor, jag, mina vänner kände sig alla träffade av Parks rasistiska affischering. Att man sedan bjuder in Ingrid Carlqvist understryker tycker jag, att man är intresserad av att främst föra fram ett rasistiskt synsätt.

Det återstår att se hur kvällens evenemang går. 

Stad: 
Kategori: