Ett kaffeföretag på en ölmässa. Ja, det kanske låter lite konstigt. Men enligt Mattias Grane som driver Crafted Coffee är det inte alls oväntat att som kaffeåterförsäljare delta på Nöjesguidens Ölmässa den 29-31 januari.
– Jag har jobbat på ölmässor i fem år och vet att många ser det som ett kul komplement, säger han.
Att träffa en kaffeföretagare på kafé känns som det mest logiska som finns, och att det var Crafted Coffees Mattias Grane som föreslog det är om något ännu mer logiskt. Crafted Coffee är en av många utställare på Nöjesguidens ölmässa, men den enda som faktiskt inte alls håller på med öl. Crafted Coffee är istället en kaffeåterförsäljare som representerar flera av Sveriges främsta mikrorosterier, bland annat Drop Coffee, Da Matteo, Love Coffee och Per Nordby. Men Mattias Grane som driver Crafted Coffee är knappast främmande för öl.
– Jag kommer från hantverksölsbranschen och har under de senaste åren jobbat med Mohawk Brewing och ölportföljen hos Wicked Wine, säger han.
Enligt Mattias har kaffe, precis som vissa typer av öl, en viss hipphetsfaktor. Men då rör det sig om närproducerat kaffe. Kaffe är dessutom, precis som öl, något som framför allt dricks i sällskap med andra – en social dryck.
– Vi tror på filterkaffe och att vi måste komma bort från synen på kaffe som någonting som slentriandricks med mjölk. Ett kaffe som skördats när det är perfekt moget och rostas för att framhäva de naturliga smakerna som kaffebönan för med sig är fantastiskt. Att fler och fler upptäcker bra kaffe är det ingen tvekan om, och det är ofta samma personer som uppskattar en välgjord öl och väljer närproducerad mat efter säsong.
Men frågan kvarstår. Hur dricker egentligen Mattias Grane sitt eget kaffe? Han om någon borde kunna brygga en bra kopp.
– Sex gram kaffe för varje 100 gram vatten. Jag använder mig av en handbrygg från japanska Kalita med tvättat filter för bästa resultat, men morgonkaffet bryggs i moccamaster. Med ett bra kaffe, ren utrustning och rätt proportioner blir elbrygg riktigt bra.
Det viktigaste tricket för ett god kopp kaffe på morgonen är enligt Mattias att du maler kaffet precis innan du brygger det. Du köper alltså en kaffekvarn och hela bönor som du maler i samband med bryggningen.
– Kaffe har mer smakämnen än vad vin har, och maler du inte kaffet precis innan försvinner många av de nyanserna.
Nöjesguidens Ölmässa äger rum den 29-31 januari. Biljetter köper du här.
Crafted Coffee vill visa att bra kaffe inte behöver mjölk
Stad:
Kategori:
Se alla artiklar om: