Att återupptäcka skräcken

Sigge Eklund 19:31 7 Jun 2012
Stad: 
Kategori: 

Prometheus har precis haft premiär och Sigge Eklund minns den monumentala Alien.

Men bland all nostalgi ramlar han över ett mysterium som leder honom in på en jakt efter filmens bortglömda huvudperson. 

Det finns ett före och ett efter. Före den 21 april 1984 var mörker någonting skräckfyllt – någonting som fanns i mardrömmar, i den svarta skogen utanför vårt radhus, i läskiga filmer som jag såg i hemlighet hos kompisar på video efter skolan. Men på min tioårsdag såg jag Alien (1979), och den dagen hände något. För första gången fanns i mörkret en dimension av skönhet, till och med lockelse. Jag satt som paralyserad och kunde inte blinka, trots att jag ville blunda. Och när eftertexten rullade förbi var jag torsk for life – på mörker. Jag var fortfarande rädd för det såklart, men nu också sugen på att undersöka det närmare. 

Monstrets blanka och våta huvud var fasansfullt – visst – men samtidigt estetiskt fulländat, och när jag som tonåring senare fick veta att monsterdräktens skapare H. R. Giger egentligen var snuskgubbe och att hela filmen var en enda stor metaforisk porrfilm blev den inte sämre av det. Återigen: attraktionskraften. Det fanns något köttigt och erotiskt mitt inne i skräcken. Men den freudianska förklaringsmodellen räckte bara halvvägs. I Aliens mörker dolde sig även något annat. Något större och mer komplext än Hans ”Ruedi” Gigers sexfantasier. Och ju äldre jag blev desto mer intensiv blev den, jakten på förklaringen: om jag kunde förklara Aliens inverkan på mig, om jag kunde sätta ord på vad det var som skrämde och lockade så med den – samtidigt – kunde jag kanske avkoda inte bara filmen, utan det stora livsmörkret, och bli fri från rädslor. 

Därför hamnade jag som vuxen med jämna mellanrum framför Google, sökande på Alien-fakta, och blev sakta men säkert en vandrande Alien-wiki. Jag visste att arbetsnamnet under manusarbetet var ”Star Beast”, att det dröjer exakt sex minuter in i filmen innan den första repliken kommer, att huvudpersonen Ripley var enman i manuset, att den då okända Meryl Streep kom tvåa i uttagningen efter Sigourney Weaver. Och allt detta fick alla i min närhet också veta, som orkade lyssna, eftersom jag satt på fest efter fest och drog kuriositeter ur den filmsymboliska skattkistan. Jag låg vaken om nätterna och såg Alien-scener på YouTube, när jag inte kunde somna, för att söka nya detaljer.

Ändå gick den mest intressanta detaljen mig förbi genom alla år – tydligen. 

I januari 2012, 28 år efter det att jag såg filmen första gången, snubblade jag över det som kunde vara den saknade pussel-biten till den gåta som jag försökt lösa. Äntligen, insåg jag, hade jag hittat något som skulle kunna hjälpa mig att förstå mörkret. Det skedde inte, som man kanske kan tro, när jag såg trailern till Alien-prequelen Prometheus. Hur snygga och välproducerade de 42 sekunderna än var tycktes filmen vara av en annan typ än sin föregångare. Dyrare. Renare. Ljusare. Mindre primal. Nej, det var istället i diskussionstrådarna om trailern som jag hittade en kort kommentar om Alien, skriven av aliaset ”DrWho76”.  Den löd: ”Vet någon vad som hände med mannen som spelade Alien?”. 

Jag hajade till. ”Mannen som spelade Alien”? Jag hade alltid utgått ifrån att det varit flera män, eftersom jag i alla dokumentärer och artiklar aldrig sett eller läst något om någon enskild skådis. Samtidigt lät det logiskt. Monstrets rörelsemönster är ju så konsekvent, så skickligt genomfört från början till slut, att det föreföll rimligt att en och samma (begåvade) skådis låg bakom det. Alla som har sett filmen vet vad jag menar: monstrets dröjande och hypnotiska rörelser är en av de viktigaste anledningarna till att filmen tar sig in under huden på en. Hen är mjuk, kattlik, sensuell, för att i nästa sekund hugga och döda. Mänsklig – men ändå inte. 

Ser man om filmen år 2012 blir det extra tydligt att de tekniska begränsningar regissören Ridley Scott var tvungen att förhålla sig till bara fick positiv effekt på slutresultatet. Om Alien hade gjorts idag hade monstret garanterat datoranimerats och visats i helbild i var och varannan scen, men eftersom Scott var så rädd för att det skulle avslöjas att monstret egentligen bara var en människa i dräkt filmade han bara detaljer av det, vilket gör det ännu mer skrämmande; det är alltid på väg ut ur – eller in i – mörkret. 

Upphetsad av tanken på att veta mer började jag genast googla ”the man who played Alien”, men insåg till min förvåning att det knappt fanns någon information att hitta. Ingen lista över andra filmer han medverkat i, ingen adress, ingen agent. Det enda som framgick var att han hette Bolaji Badejo, född och uppvuxen i Nigeria, och att han hade hamnat i Alien-filmen av en slump. Han hade bara varit i London för att gå en kurs när en casting-agent kom fram till honom på en pub och frågade om han ville provspela för en roll i en sciencefiction-film.

Så fort Bolaji introducerades för Ridley Scott utropade regissören överlycklig att Bolaji hade fått jobbet. Scotts lycka var förklarlig: i flera år hade han hållit utkik efter sitt jättemonster, förgäves. Gått på basketmatcher för att kolla in basketspelare (men de var för muskulösa), dammsugit statistagenturer efter långisar som var bra på mimik (bland annat provfilmat Peter Mayhew som spelade Chewbacca i Stjärnornas krig), men Bolaji var den första som hade allt: med sin omänskliga längd, utmärglade fysik och blyga sätt tyckte Scott att han liknade ”en tyst jättespindel som rörde sig längs väggarna”. Så fort kontraktet var undertecknat skickades Bolaji till Tai Chi-klasser och mimlektioner för att börja förbereda sig. 

Dessutom bjöd Scott in Bolaji till sitt hotellrum om kvällarna för att tillsammans med Scott och Giger diskutera monstrets rörelsemönster och instinkter. Ingen av filmens producenter, skådisar eller fotografer fick vara med i dessa avgörande samtal, men Bolaji satt med, och tilldelades därmed en central roll i projektet redan från dag ett. 

Ändå är han så gott som raderad från historieskrivningen om Alien-inspelningen. 

I den ambitiösa Blu Ray-boxen med sex timmar extramaterial nämns han bara i förbifarten, och i alla artiklar om filmen på nätet finns han bara med i en och annan fotnot. Förbluffad av avsaknaden på information mejlade jag den person som hade gjort foruminlägget – DrWho76 himself – och frågade honom om han visste vad som hänt.

Följande dag mejlade han mig en inscannad intervju med Bolaji från filminspelningen 1978, som jag skrev ut och läste. Intervjun gjorde hans försvinnande ännu mer mystiskt, för mannen som intervjuades tycktes ta sin uppgift på oerhört allvar, och var både välformulerad och genomtänkt när han beskrev sitt jobb:”Tanken är att varelsen ska vara graciös och ond på en och samma gång, vilket kräver långsamma, medvetna rörelser. Det är svårt. Kulissen är nämligen bara två meter hög medan jag är två och en halv med dräkten på. Jag är därför tvungen att vara mycket försiktig med hur jag rör mig. Samtidigt som det är fruktansvärt varmt inuti dräkten. Huvudmasken är svår att ta av och när jag till slut lyckas är mitt huvud blött av svett. Det är alltid rök på inspelningen också, så jag har ofta andningsproblem”. 

Jag läste om texten flera gånger och såg in i ögonen på pojken på bilderna. Intervjun gjorde mig ännu mer övertygad om att ett möte med honom skulle bli oförglömligt. Han verkade både verbal och ödmjuk. Jag mejlade därför tillbaka till DrWho76 – och nu gick jag rakt på sak: ”Var är Bolaji idag? Hur får jag tag i honom?”. Svaret gjorde mig extatisk. Ämnesraden i mejlet var ”Han bor i London!”. Och inte bara det. Han var koreograf, stod det, och rätt framgångsrik, vilket gjorde mig upprymd, för det betydde att han förvaltat sin gåva. Monstrets rörelser var ju så dansanta.

Jag googlade snabbt fram numret till dansteatern, ringde – och rösten på andra sidan sade: ”Bolaji Badejo”. Problemet var bara att det var en kvinnoröst. Bolaji – visade det sig – var inte den Bolaji som var med i Alien, utan en kvinnlig dansare som bara råkade ha samma namn. ”Oturligt nog” lade hon till, eftersom ”detringer folk så ofta och letar efter the creature”. När jag frågade om hon kände till var ”the creature” befann sig idag sa hon att det nog skulle bli svårt att hitta honom: ”Bolaji är ett av Nigerias vanligaste namn och att leta efter någon med det namnet är som att leta efter en nål i en höstack”.  

Jag tackade henne, avslutade samtalet och var beredd att ge upp mitt sökande när det plingade till i inboxen. Det var från DrWho76 igen. Efter vår mejlkorrespondens hade han gjort nya efterforskningar, och upptäckt att Bolaji återvände till Nigeria så fort inspelningen var klar och därmed lämnat filmbranschen för gott. Mejlet avslutades: ”Varför du vill hitta honom?”.

Jag svarade att jag letade efter Bolaji av två anledningar: att skriva en artikel om honom, men framför allt för att få träffa honom IRL. Min motivering må ha varit vag (”Tänk att få fika med MONSTRET… möta barndomsmörkret… förkroppsligat… och kanske kramas till avsked…”) men känslan var desto starkare: under de 48 timmar som gått sedan jag såg hans namn första gången hade drömmen om ett möte utvecklats till en mindre besatthet.

Fem minuter senare kom ett mejl med en smiley som ämnesrad där DrWho76 berättade att han kände igen sig i mig. Han hade själv ölat med både C-3PO och dvärgen Gimli i Sagan om ringen och det hade tydligen varit livsomvälvande upplevelser. Kanske blev han rörd av desperationen i mina mejl, för samma kväll följde han upp med en mejllista till ett halvdussin snickare som gjorde scenografin till filmen. 

Jag mejlade dem allihop och frågade om Bolaji, men fick inget svar. Under den tystnad som följde tänkte jag mycket på Bolaji – på hur det kan ha känts att som nigeriansk student kastas in i en påkostad Hollywood-inspelning (i egenskap av monster) och på vad som kan ha fått honom att så abrupt avbryta sin nya karriär. Kanske – tänkte jag – gjorde upplevelsen med den kvävande masken att han blev avtänd på allt vad filmarbete heter. Kanske kände han sig obekväm när filmen visade sig skrämma skiten ur så många, över att vara den som gestaltade universums mest obehagliga varelse. Eller kanske ville han bara tillbaka till Nigeria. 

När det hade gått några veckor och jag precis börjat tänka på annat, bland annat på den annalkande Prometheus-premiären, kommer svaret. En av de män som byggde den berömda modellen av rymskeppet Nostromo har en dålig nyhet: ”Bolaji begick självmord strax efter att han återvände till Nigeria”, skriver han i ett mejl. ”Jag läste det i Screen International i början av åttiotalet, så jag tror att det stämmer.” 

I mejlsignaturen finns ett telefonnummer, så jag ringer upp för att fråga om han är säker på att han minns rätt. Mannen svarar med artig brittisk stämma: ”Jag är säker, för beskedet om Bolajis död tog mig extra hårt eftersom vi aldrig lärde känna honom”. 

”Varför?” frågar jag. 

”Well… det måste varit en rätt trist upplevelse för honom, att vara ensam på det där hotellrummet”. 

”Vad menar du?” frågar jag. 

”Well… producenterna satte honom på ett annat hotell än resten av crewet, en bit bort från inspelningen, för att han skulle kännas extra främmande och skrämmande när han dök upp. Och det funkade. Han var alltid väldigt ensam på inspelningen. Satt i sin gunga.” 

”Va?” 

”Well… han kunde ju inte sitta på vanliga stolar eftersom han hade den där otympliga dräkten på sig, så någon i teamet byggde en gunga åt honom att sitta på när vi hade rast. Där satt han i sin ensamhet och gungade i tystnad, med masken på.” 

Bedövad stammar jag fram något om att jag är tacksam. Avslutar samtalet och sitter vaken i mörkret länge. Till slut sträcker jag mig efter telefonen och tittar på några YouTube-klipp från Alien, som jag gjort så ofta genom åren när jag inte kan somna. 

Men något har hänt, filmen påverkar mig på ett annat sätt än jag är van vid. När kameran sveper över skuggorna påminns jag om hur jag brukade känna inför det där mörkret innan jag fyllde tio. Någonting okänt och farligt ruvar där inne, och det finns inget lockande med det alls. Bara ren och skär skräck. 

Text: Sigge Eklund 

Lämna en kommentar, bild eller gif här

69 kommentarer

 1. Bild för JUICE
  JUICE

  TACK för den texten Sigge.

 2. Bild för Liza
  Liza

  Orkar inte trycka gilla mer, är så trött i fingrarna efter typ 170 tryck, så någon annan får ta över en stund nu.

 3. Bild för Anna
  Anna

  Vilken bra och otroligt sorglig krönika...

 4. Bild för Bishop
  Bishop

  bästa skiten jag läst på den här sidan

 5. Bild för Odd
  Odd

  Fascinerande berättelse. Får en att minnas. I mitt fall fukten. Blöt metall, slemmigt sekret och ett ständigt eko av droppar.

 6. Bild för Joseph
  Joseph

  Fan vad kapten.

 7. Bild för kristofer lindberg
  kristofer lindberg

  Lysande Sigge. Det var lite "Elisabeth Kostovas Historikern" över det här. ville bara läsa mer. Typ, DET VAR ALDRIG NÅN KOSTYM...

 8. Bild för Fisso
  Fisso

  Fantastiskt! Tack!

 9. Bild för Helene
  Helene

  Tack! En bra krönika!

 10. Bild för Mormegill
  Mormegill

  Vilken otroligt känslosam och sorglig krönika som verkligen fastnar.
  Tack!

 11. Bild för Mormegill
  Mormegill

  Vilken otroligt känslosam och sorglig krönika som verkligen fastnar.
  Tack!

 12. Bild för Arvid
  Arvid

  Wow. Tack.

 13. Bild för laakso
  laakso

  Det bästa jag läst denna vecka. Tack!

 14. Bild för Michael
  Michael

  Fantastisk läsning.
  Tack!

 15. Bild för Hampus Larsson
  Hampus Larsson

  Fin text.
  Måste bara säga att jag personligen inte tror att "Scott var så rädd för att det skulle avslöjas att monstret egentligen bara var en människa i dräkt" och att det var därför det visades som det gjorde. Jag tror snarare att det var ett estetiskt val för att det ger just den effekt du pratar om precis därefter. Att den minimala screentime'en också mörkar mannen-i-dräkt-faktumet tror jag bara var ett plus.
  Trevlig helg!

 16. Bild för Hampus Larsson
  Hampus Larsson

  Fin text.
  Måste bara säga att jag personligen inte tror att "Scott var så rädd för att det skulle avslöjas att monstret egentligen bara var en människa i dräkt" och att det var därför det visades som det gjorde. Jag tror snarare att det var ett estetiskt val för att det ger just den effekt du pratar om precis därefter. Att den minimala screentime'en också mörkar mannen-i-dräkt-faktumet tror jag bara var ett plus.
  Trevlig helg!

 17. Bild för Bästa!!!
  Bästa!!!

  Sigge, tack som fan för denna artikel!

 18. Bild för Dylan
  Dylan

  Oväntat bra Sigge!

 19. Bild för David Liljeros
  David Liljeros

  Gud, så infernaliskt bra! Tack!

 20. Bild för Patrick Arkley
  Patrick Arkley

  Grym artikel. Har aldrig funderat över att monstret spelades av människor eller i detta fall en människa. Vilken sorglig behandling han fick av Producenterna...allt för konsten, antar jag.

 21. Bild för Kristina Johansson
  Kristina Johansson

  Det känns fel att trycka på "gilla" på denna artikel. Den här historien är fruktansvärt sorglig. Å andra sidan kanske han inte kände sig ensam? Han kanske bara var helt inne i filmandet eller så var han introvert. Kanske begick han självmord av orsaker som inte alls hade med Alien att göra? Jag hoppas bara att han inte var ensam i slutet.

 22. Bild för Kristina Johansson
  Kristina Johansson

  Det känns fel att trycka på "gilla" på denna artikel. Den här historien är fruktansvärt sorglig. Å andra sidan kanske han inte kände sig ensam? Han kanske bara var helt inne i filmandet eller så var han introvert. Kanske begick han självmord av orsaker som inte alls hade med Alien att göra? Jag hoppas bara att han inte var ensam i slutet.

 23. Bild för Kristina Johansson
  Kristina Johansson

  Det känns fel att trycka på "gilla" på denna artikel. Den här historien är fruktansvärt sorglig. Å andra sidan kanske han inte kände sig ensam? Han kanske bara var helt inne i filmandet eller så var han introvert. Kanske begick han självmord av orsaker som inte alls hade med Alien att göra? Jag hoppas bara att han inte var ensam i slutet.

 24. Bild för Kristina Johansson
  Kristina Johansson

  Det känns fel att trycka på "gilla" på denna artikel. Den här historien är fruktansvärt sorglig. Å andra sidan kanske han inte kände sig ensam? Han kanske bara var helt inne i filmandet eller så var han introvert. Kanske begick han självmord av orsaker som inte alls hade med Alien att göra? Jag hoppas bara att han inte var ensam i slutet.

 25. Bild för Kristina Johansson
  Kristina Johansson

  Det känns fel att trycka på "gilla" på denna artikel. Den här historien är fruktansvärt sorglig. Å andra sidan kanske han inte kände sig ensam? Han kanske bara var helt inne i filmandet eller så var han introvert. Kanske begick han självmord av orsaker som inte alls hade med Alien att göra? Jag hoppas bara att han inte var ensam i slutet.

 26. Bild för Victor
  Victor

  Något slags pris borde du få.

 27. Bild för jerkernilsson74
  jerkernilsson74

  Fan! Nu blev mörkret helt svart.
  Tack för informationen!
  Dina ord sätter som vanligt fingret rakt i det öppna såret, Keep Up!

 28. Bild för Huja Huja
  Huja Huja

  Skulle det inte varit för "hen" hade det varit en O.K artikel iaf, synd.

 29. Bild för Jerry Segerholm
  Jerry Segerholm

  Kan bara instämma i bifallen, vilken välskriven och bra krönika och så tragisk. Låter som en bra bok eller dokumenär idé så att Bolaji blev hedrad.

 30. Bild för DrLaser
  DrLaser

  Strålande text!

 31. Bild för David Wålstedt
  David Wålstedt

  Tack för att du lyfter fram denna historia ur mörkret. Djupt fascinerande! Välskrivet är det också.

 32. Bild för Fader
  Fader

  Lysande!

  (huja huja, är du på riktigt?)

 33. Bild för MrMaZe
  MrMaZe

  Spännande läsning, tack!

 34. Bild för hit the road jack
  hit the road jack

  jag tror han lever, jag ska hitta honom, ridley scott måste veta och måste ta ansvar för denne mans öde.
  låt oss samla ihop oss och åka till nigeria!

 35. Bild för robin
  robin

  fan va bra skrivet

 36. Bild för Alexander
  Alexander

  Fantastiskt skrivet!!

 37. Bild för Lou
  Lou

  Fan, vilken text. Helt fantastiskt.

 38. Bild för NostrOmo
  NostrOmo

  Intressant och bra skrivet. En ödslig känsla infinner sig. "Vi lever som vi drömmer, ensamma. "

 39. Bild för Adam Valkare
  Adam Valkare

  I svenska Wikipedia står det att han levde 2010 undrar om det ligger ngt i det?

 40. Bild för Pinatico
  Pinatico

  Vilken underbar läsning! Som att lyckas sätta i sig en hel semla utan att bli kladdig! Tack!

 41. Bild för Thomas
  Thomas

  Tack för en suverän artikel, intressant och välskrivet!

 42. Bild för Sebastian
  Sebastian

  Var det Dennis Lowe som berättade om Bolaji?
  Jag jobbade ihop med honom en kort stund när vi var på besök hos självaste herr Giger, vintern 2010 och spelade in en dokumentär om skaparna bak Alien.

  Många diskussioner florerade kring mysteriet om Bolaji och en kort brevväxling ägde rum när nyheten om hans död kom, förra året. Mycket tragiskt.

 43. Bild för Olle
  Olle

  Grymt skrivet och otroligt intressant.

  Stackarn... :-(

 44. Bild för Andreas
  Andreas

  Den var bra!

 45. Bild för katja
  katja

  jag är lika känslomässigt berörd som efter att ha sett titanic tillsammans med mamma när jag var tolv... vi pratar pölar här. det finns annars en dokumentär på youtube där Bolaji nämns, såg den ganska nyligen och blev också väldigt nyfiken på denna människa. så tragiskt bara. snyft. tack Sigge!

 46. Bild för Thomas
  Thomas

  Denna artikel gav mig gåshud. Ville bara säga det. Jättebra jobbat!

 47. Bild för antichrister
  antichrister

  Mycket intressant och personlig text. Alien är en av de bästa sci-fi filmerna som gjorts och jag har själv mycket barndomsminnen kring tankar och funderingar om Aliens tema och dess monster. En film som står stolt och ruvar i skuggorna än i dag.

 48. Bild för jonas
  jonas

  sorry roney, såg inte att du redan postat liknande artikel.

 49. Bild för Dan
  Dan

  Bästa läsningen på länge. Lämnade efter sig precis just det den var ämnad för. Tackar för det!

 50. Bild för Pascal
  Pascal

  Bland det bästa jag någonsin läst!

 51. Bild för Veri
  Veri

  Underbart text, fängslande! Vilka livsöden det finns därute...

 52. Bild för Aa
  Aa

  Fantastisk krönika, Sigge! Bästa texten jag har fan läst. Tack som fan!

 53. Bild för Nicolas
  Nicolas

  Nice text!

 54. Bild för Anton
  Anton

  Skitbra text verkligen. Bästa jag läst på hur länge som helst.
  MEN, du har tagit en bild ifrån Alien 3.

  Alien 3 monstret hade inga "tuber" på ryggen, som man tydligt ser på bilden ovan. Det var för att den här versionen kom ifrån ett djur och skulle röra sig mer smidigt än dom tidigare, och därför sa Gieger att han tagit bort dom för att bakhuvudet skulle strykas längst med ryggen då den kröp. I dom tidigare Alienfilmerna stod Alienserna mer uppställt och därför hade dom tuber..

  Alien 1.
  http://2.bp.blogspot.com/_TFBFHx0gM8k/TEJajGrtcfI/AAAAAAAAE-4/WuvYIe0YDd...

  Alien 3.
  (inga tuber)
  http://25.media.tumblr.com/tumblr_ku5nokAGY21qa1o5zo1_500.jpg

  Finns flera bloggar som postat samma bild och skrivit "Bolaji Badejos taking a break on the set of Alien" men det stämmer som sagt inte.

  Påpekar det eftersom det är en sån sjukt fin text borde det vara rätt bild uppsatt.

 55. Bild för Inferni
  Inferni

  Grymt bra, bra research!

 56. Bild för Mats
  Mats

  Herre jävlar Gud. Bra text! Kommer inte att kunna släppa den ett bra tag framöver.

 57. Bild för Call
  Call

  Mycket bra.

 58. Bild för Mark Evans
  Mark Evans

  Fin artikel. Mina upplevelser av filmen är något äldre. Jag satt i publiken i en av de första visningarna på Odeon Leciester Square. Jag hade föjlt nyheter om filmen i några specialtidningar som fanns att köpa på Forbidden Planet, så jag verkligen njöt av att äntligen få se Scott's British-made "Hollywood" blockbuster shocker. I en av tidningarna (Cinefantastique) fanns en intervju med mannen bakom masken. Tråkigt att han blev behandlad så av produktionsteamet, men de trodde säkert att de hade rätt att hålla honom bort från övriga skådisarna. Det nämndes inte i intervjun, däremot. Jag har en hel del grejor om Alien, allt från en Kenner Model gjort då till böcker från Geiger och arbetet med scenografin och detaljer. Men väldigt lite om den stackars dansaren bakom masken. Tack för det!

 59. Bild för Douglas Furen
  Douglas Furen

  Detta är något jag inte trodde existerade i Sverige längre: God journalistik.

  Förträfflig läsning som kommer stanna med mig i resten av mitt Alien-älskande liv. Tack.

Senaste filmrecensioner

Bloggar


Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!

Laddar innehåll…