Art of Game

Anders Karnell 14:38 27 May 2014

 

daenerys.jpg

 

Nu när Game of Thrones säsong fyra snart är slut är det dags att luta sig tillbaka med en skål popcorn och ”Art of Game”, en serie om makt som aldrig tar slut. För på ytan verkar den lokala konstvärlden vara stilla, artig och snäll. Men under ytan är det en strid om makten. Om vad som ställs ut var.

I centrum står den gamla Drakfamiljen som är så stor, så rik och så viktig. Namnet Drakfamiljen fick de för att de började trycka nyheter och få inflytande. Tidningarna växte och blev till slut så stora att de kunde släcka politiska karriärer, vända konjunkturer och mobilisera till krig. Två drakar.

Sedan ett drygt sekel har familjen samlat på konst och är idag den viktigaste spelaren i Art’s Landing, med familjemedlemmar strategiskt utplacerade i hela konstriket.

Den viktigaste positionen, Den Moderna Tronen, tillsätts dock av regeringen. Och det är kring denna som hela Art’s Landing kretsar. Tronen är symbolen för makten, den som sitter där är utbytbar. Det är dit de unga gesällerna, Mejanisterna, vänder sig för stöd, legoknektarna, Curatorerna, kommer med sina idéer och småfurstinnorna, Galleristerna, vädjar.

De senaste åren har det uppstått nya borgar runt om i riket. Det är olika krigsherrar som valt att inte längre vänta för att deras konst ska tas till nåder av Den Moderna Tronen och ställas ut i dess palats. De är fort förstärkta med ointaglig smak och konstnärlig integritet. Nästan alltid.

Men sedan en tid har man börjat tro att Drakfamiljens guld håller på att sina. Man bevittnar hur lemmar kapas från drakarna och hur blod flyter på gatorna.

Under denna tid stiger två bröder fram. Fostrade i försäljningens ädla konst och modiga som två liljor på ett slagfält. De övertygar Staden om sin plan: att människor vill betala för att vara i skön miljö med vackra och begåvade bilder som de förstår. För Den Moderna Tronen har genom åren blivit mer och mer förfinad – andra skulle säga degenererad – och glömt bort folket som den är till för att tjäna.

Mejanister, Curatorer, Furstinnor och Krigsherrar omgrupperar och lojaliteter prövas. Men det är ett faktum att Brödernas borg är en enorm framgång. Och Drakfamiljen bjöds inte ens in till invigningen.

Ytterligare ett hot finns från en person som aldrig har gjort någon hemlighet av att hon vill sitta på Den Moderna Tronen. Hon heter Mhysa och håller till långt ut på den blå linjen. Där ute i förorten kraftsamlar hon sina obefläckade och Gud vet när de attackerar.

På torsdagskvällar sägs man även kunna se de Vita Vandrarna, de som förhäxar de unga med berättelser från åttiotalet, om konstnärslöner och Implosion. De tar skoningslöst med sig ett par Mejanister varje år och dränerar fortbeståndet.

Ge mig mer popcorn.

 

 

Bäst just nu

 

1. Uppehåll

Marabouparken, Löfströmsvägen 8, till och med den 7 september

Marabouparken kröner sin strålande säsong med sommarens smartaste utomhusutställning!

 

2. Pia Simensen

Verket, Hammarby slussväg 2, till och med den 

14 juni

Äntligen har Trädgården fått en egen konsthall! När du trodde att det inte kunde bli bättre.

 

3. Kungliga Konsthögskolan

Konstakademin och Konstnärshuset, till och med den 15 juni

Efter förra årets katastrofala lokal är Konsthögskolan åter tillbaka på Konstakademin. Men även på Konstnärshuset. Som att komma hem liksom.

 

4. Duck Soup

Galerie Nordehake, Hudiksvallsgatan 8, till och med den 20 juni

Det är då inte den koreanska soppan utan ett konceptuellt fyrverkeri som fyller galleriet.

 

5. Katrine Helmersson

Carl Eldhs Ateljémuseum, Lögebodavägen 10, 

till och med den 28 september

Stadens hemligaste museum tänker nytt tillsammans med Katrine Helmerssons onda ögon. Manligt 1930-tal möter kvinnligt 2010-tal. Missa inte!

 
Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 05, 2014.