Ut med filén..Nose to tail eating – a kind of British cooking
När boken först kom 1999 försvann den lilla upplagan i ett nafs. Den fick kultstatus bland kockar och foodies som hade hört talas om, eller varit på, den nyöppnade restaurangen St John i London där kocken Fergus Henderson vägrar servera filé. Istället lagar han mat på de bättre och lite finare delarna av djuret, det som andra slänger till hundarna eller maler ner till hot dogs. Mjälte, fötter, svansar och njurar tillagas perfekt tillsammans med hjärnor och öron. Låter vidrigt, men smakar fantastiskt. Och är till på köpet etiskt väldigt korrekt.
Som väl är finns boken nu i nytryck. Förordet är skrivet av Anthony Bourdain, ett av kocken Fergus Hendersons största fans, tillika mannen som introducerat honom och hans matlagning i USA. Recepten är enkla och anpassade för hemmabruk - men det största problemet är råvarorna. För var hittar man lammhjärna i Sverige? Eller ankhjärtan och grismjälte? Så länge de lokala små slaktarna lyser med sin frånvaro lär vi även i fortsättningen bara hitta dessa delikatesser nermalda i falukorven.
”Nose to tail eating” är ändå en enkel och underhållande bok som bör finnas i varje matintresserat hem. I väntan på att slaktaren ska öppna upp sin butik runt hörnet igen.
Beställ den genast på www.amazon.co.uk
Stad:
Kategori: