Andrée Wallin tar postapokalypsen till Stockholm med State Zero

10:59 8 May 2015



Konceptdesignern André Wallin har tidigare jobbat med filmerna Oblivion, Godzilla och Star Wars. I veckan har han fått mycket uppmärksamhet för sin nya kortfilm State Zero – och det med all rätt. De detaljerade Stockholmsmiljöerna är bara en av anledningarna till varför svenska sci-fi-fans älskar Andrées 16 minuter så mycket.

I filmen följer vi ett gäng soldater som är ute på hal is under ett rutinuppdrag i Wallins postapokalyptiska Stockholm. Globen, Rådhuset, Johanneshov – de geografiska referenserna är många och detaljerade. Vi ville förstås veta mer om regissörens egna tankar kring valet av miljö och vart han har hittat sin inspiration. Därför skickade vi över lite frågor till Andrée, som just nu befinner sig på jobb i Los Angeles.

Hej Andrée. Först och främst: berätta lite om State Zero.
– Idén kommer från min förkärlek till postapokalyptiska filmer och zombiegenren. Jag ville ha ett upplägg som kändes ganska klassiskt: mörka korridorer, soldater som blir lämnade åt sitt öde, radar som plockar upp okända livsformer. Jag älskar den typen av spänning när jag tittar på film, och det var jättekul att få göra min egen tolkning av det.

När kom du på att den skulle utspela sig i Stockholm?
– Svaret är ganska enkelt, jag ville helt enkelt se en Hollywood-putsad sci-fi-film i svensk miljö. Och Stockholm är så otroligt vackert, så det var ett givet val. I och med att vi generellt inte gör den här typen av film i Sverige såg jag det som en intressant och kul utmaning.

I filmen flyger teamet in i Johanneshov, som är den farliga zonen i detta postapokalyptiska Stockholm. Vad gör Johanneshov extra lämpat för det?
– I filmens universum ligger det ganska långt ifrån basen och har inte rensats på vampyrer i samma utsträckning som övriga delar av staden. Sen är såklart Globen väldigt fotogenisk och lämpar sig bra som kuliss.

Fanns det något annat som du du rent visuellt ville göra med Stockholm i filmen, men inte kunde med din budget?
– Massor med saker! Att göra film handlar i stor utsträckning om kompromisser och att göra det bästa av tillgångarna man har. Med det sagt är jag ändå nöjd med hur mycket vi kunde göra på vår mikroskopiska budget.

Hur såg budgeten ut då? Vem finansierade projektet?
– Den kom ur mitt eget sparkonto, så den var ganska blygsam. Projektet hade inte blivit av om det inte vore för många frivilliga insatser från alla i teamet.

Vem hade du blivit mest glad över ifall den hörde av sig och skrev att den gillade State Zero?
– Jag tror det skulle vara någon i stil med James Cameron, eller någon annan av mina absoluta favoritregissörer. Men ärligt talat så är jag jätteglad att filmen gått hem väl i Sverige och svenska medier.

Och så slutligen: Vad väntar här näst? Har du något annat kul i pipen?
– Just nu ser jag fram emot att ta lite ledigt och återhämta mig en aning, sedan kommer jag fortsätta jobba med Star Wars och andra filmprojekt.

Här kan du se State Zero. Läs även: "Framtiden för svensk apokalyps-sci-fi är här".

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!