"AIDS-kurvan går att vända"

Lisa Eriksson 11:25 1 Dec 2011
"Vi kan vända på kurvan om vi tar ett extra krafttag"

Den 1 december är World AIDS Day. Nöjesguiden.se har pratat med Kristina Bolme Kühn från Läkare utan gränser om var vi befinner oss i kampen mot AIDS.

Varför behövs World AIDS Day, tycker du?
- Så klart för att uppmärksamma att hiv och AIDS är en sjukdom som fortfarande dödar många, och för att sprida kunskap, men också för att minnas dem som dött innan vi visste att sjukdomen går att behandla.
Vilka områden i världen är mest drabbade?
- Södra Afrika - länder som Sydafrika, Uganda, Zambia och Zimbabwe. Där finns 70 procent av all sjukdom och smittspridning.
Vilka grupper är mest utsatta?
- Det är olika i olika länder. Sprutnarkomaner och män som har sex med män är utsatta grupper i väst. I Afrika där spridningen främst är sexuell drabbas många kvinnor som inte har rätt till sin egen sexualitet.
Vad kan man göra som vanlig civil?
- För det första ha kunskap om hur sjukdomen överförs, att folk fortfarande drabbas i Sverige i dag och att människor dör i andra länder. Sedan kan man ju stödja genom att skänka pengar.  De mest drabbade länderna har själva behandlingsprogram och jobbar med preventiva åtgärder, men tyvärr är ju de mest utsatta områdena också de fattigaste.
 

Foto: Nettan Kock

Vilka är de största hindren i det AIDS-förebyggande arbetet?
- AIDS har historiskt varit en skrämmande, stigmatiserande sjukdom i och med att den varit dödlig och sexuellt överförbar. Det har rått stor okunskap om hur den sprids, och att förmedla kunskap i länder där det inte fanns ett entydigt sätt att sprida information var inte lätt. Sedan är det svårt att bedöma vad som är kultur och vad som inte är det. Är det till exempel kultur att män har makt över sexualiteten och tillgång till sex både innanför och utanför äktenskapet, vilket ökar smittspridningen? Utöver de aspekterna handlar det om att nå de drabbade, men framför allt om pengar. HIV är dyrt att behandla. Kostnaderna har minskat sedan medicin började produceras utanför de stora läkemedelsbolagen, men fortfarande är det upp till världens länder att prioritera rätt.
Hur kan det AIDS-förebyggande arbetet se ut?
- I Läkare utan gränser har vi tidigare jobbat med att förhindra smitta inom sjukvården och att ge information. 2001 började vi jobba med hiv-behandling, eftersom det inte fanns tillgång till mediciner för människor i fattiga länder. På senare tid har vi börjat jobba med patientgrupper som själva är drabbade och kan hjälpa andra genom att sprida kunskap om sin sjukdom.
Vad är det viktigaste som har hänt i kampen mot AIDS under året?
- I juni kom en forskningsrapport från UNAIDS om vad som behövs för att stoppa hiv-spridningen och vad det kommer att kosta. På ett FN-möte i New York samma månad skrev medlemsländerna på en resolution där de lovade att göra det som krävs. Men fortfarande prioriterar många länder andra investeringar, trots att pengarna finns. Det känns jättejobbigt, eftersom HIV går att behandla och vi kan vända på kurvan om vi tar ett extra krafttag.
 
Kristina Bolme Kühn håller ett frukostseminarium om HIV/AIDS tillsammans med Mimansa Madheden på Kulturhuset 8.30-9.30, vilket tyvärr är över när den här texten publiceras. Se resten av programmet för World AIDS Day Stockholm här.
Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!