3D-skrivare förändrar vår syn på mat

19:09 21 Mar 2015

Matdesignern Chloé Rutzerveld har utvecklat en teknik för att ta fram 3D-printade snacks med växter och svampar. Tekniken kan ha potential att förändra hur vi ser på mat helt och hållet. 

Konceptet består av 3D-printade former som innehåller en blandning av frön, sporer och jäst. Några dagar efter utskriften börjar de små konstverken att växa och bildar futuristiska former med svampar som spirar ur sfärens inre. Projektet som går under namnet Edible Growth är startat av matdesignern Chloé Rutzerveld som tror att 3D-skrivare har potential att omvandla livsmedelsindustrin. 

– Det handlar om 3D-utskrifter med levande organismer som utvecklas till en fullvuxen ätbar produkt, säger Chloé Rutzerveld till sajten Dezeen

De korgformade konstruktionerna innehåller ett ätbart centrum med agar - en geléartad substans i vilken frön och sporer att gro. I takt med att växterna och svamparna växer, utvecklas också smakerna till något som enligt Rutzerveld är ett näringsrikt och välsmakande mellanmål efter några dagar. När korgarna kommer ur skrivaren har de raka linjer, men allteftersom de utvecklas ser man hur de organiska formerna framträder. 

Syftet med hela projektet är att undersöka på vilka sätt som 3D-utskrifter kan användas i livsmedelsindustrin.

– Genom 3D-utskriven mat kan du göra produktionskedjan mycket kort, transporter kommer att minska och det behövs mindre mark, säger Rutzerveld. Många människor tror att industrialiserade produktionsmetoder är onaturliga eller ohälsosamma. Jag vill visa att så inte behöver vara fallet.

Enligt forskaren själv kommer det emellertid att ta minst ytterligare åtta till tio år innan tekniken är så utvecklad att resultatet kan säljas på marknaden. 

Se även en film med Chloe Rutzerveld om projektet här

Stad: 
Kategori: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!