2009: Bästa svenska skivor

Redaktion 15:50 2 Jan 2010


El Perro del Mar

”Alla år är bra musikår”. Det välvilliga påståendet börjar få allt större spridning, trots att det naturligtvis inte är sant. Att 2009 varit ett fantastiskt år för musik däremot, och då särskilt för svensk musik, är varken en klyscha eller en överdrift. Soundtracket till vårt år kan betraktas som underhållning, som konsumentvägledning eller helt enkelt som det som den ultimata sanningen.



1
. El Perro del Mar
Love Is Not Pop
Licking Fingers/Playground   
Det är inte de lyckliga ögonblicken som får Sarah Assbring att göra musik. Debuten sprang ur en djup depression och hennes förra album ur en närståendes död. Love Is Not Pop kommer ur uppbrottet ur en relation. Den musik som växer fram ur hennes sorg är alltid bräcklig och alltid vacker, men aldrig tidigare så här oändligt skön i sin bitterljuva skirhet.

El Perro Del mar

Jag gissar att 2009 har varit ett bra år för dig, först med Love Is Not Pop och sedan med Narcissus-föreställningen tillsammans med Pacific.
–Jag är nästan rädd säga att 2009 nog har varit det bästa året i mitt liv. Men då får man väl lägga till det att 2008 var det absolut sämsta. Har man nått botten kan man bara gå uppåt antar jag.
Vad händer under 2010?
–Återvänder till USA för turné och skriver nytt. Mer behöver och vill jag inte veta.



2. Deportees
Under the Pavement – The Beach
Dolores/EMI   
Blåögd soul har aldrig låtit så vit, men heller aldrig så vacker som i umeåbandet Deportees händer. På sin tredje skiva visar de att även den snyggaste och slickaste produktionen kan få det att knipa i hjärtetrakten.



3. Taken By Trees
East of Eden
Rough Trade/Border
De bästa artisterna är alltid de som har en egen musikalisk vision och modet att följa den. Victoria Bergsman är en sådan artist. Pakistanska flöjter, ASS-gitarrer och Dan Lissvik-produktion är alla delar av den visionen.



4. Muhammed Ali
Processen
mixtape
Lorentz & M. Sakarias och deras järngrepp på radion och dansgolven i all ära, men årets bästa svenska hiphop gjordes faktiskt av osignade Muhammed Ali. Varenda textrad är laddad, varenda refräng är klockren, vartenda beat är en banger. En modern klassiker.



5. Existensminimum
OK Boys
Novoton/BonnierAmigo
Pretentioner får ett existensberättigande i enmannabandet Existensminimums händer. Magnus Henriksson levererar den ena nattsvarta poppärlan efter den andra på sin andra skiva, som är ett under av högstämd, teatralisk och småkrautig ljuvlighet.



6. Jonathan Johansson
En hand i himlen
Hybris/Border
Med sin mjuka röst, sina skimrande syntslingor, sina blänkande rytmer, sina mjuka gitarrer, sina euforiska nätter, sin snygga Tears For Fears-försvenskning och ungdomens hela pulserande längtan har Jonathan Johansson ett nästan heligt skimmer över sig.



7. Skriet
Skriet
Novoton/BonnierAmigo
”Kvar är bara hjärtat och skelettet“ när Skriet skalar av allt utanpåverk från sin ångestladdade och stickande pop. Den här duon har precis den sortens nonchalanta desperation kombinerat med klockren popådra som präglade tidiga Reeperbahn.



8. Bear Quartet   
89
Adrian/Border
Just när vi trodde att det var kört för all framtid levererar Sveriges mesta indieikoner en skiva som är rak och avig, punkig och syntig, pompös och metalriffad. Och lika hård och samlad som ett slag i solar plexus. Ett vackrare 20-årsjubileum får man leta efter.



9. Jenny Wilson
Hardships!
Gold Medal/Playground
Balansgången mellan sofistikerade kompositioner, novelliknande texter, framåtblickande arrangemang och hjärtlig popkänsla är svår. Men Jenny Wilson lyckas, och blommar på sitt andra soloalbum ut som en ung Joni Mitchell. Hon visar att allt är möjligt.



10. Anna Järvinen
Man var bland molnen
Häpna/Playground
Var på din vakt mot den pågående proggretrovågen. Men var inte på din vakt mot Anna Järvinen som, katapulterad av Dungens svängiga komp, sjunger sylvasst personliga texter med en röst som vågar dyka djupare och flyga högre än alla andra i Sverige.

11. Matti Alkberg
Nerverna
A West Side Fabrication/Border

12. The Field
Yesterday and Today
Kompakt/Border

13. Perssons Pack
Öster Om Heden
Capitol/EMI

14. [ingenting]
Tomhet, idel tomhet
Labrador/Border

15. Jeanette Lindström
Attitude & Orbit Control
Diesel/Playground

16. Lorentz & M.Sakarias
Vi mot världen
Epic/Sony

17. Markus Krunegård
Lev som en Gris Dö som en Hund
V2/Universal

18. The Mary Onettes
Islands
Labrador/Border

19. Taxi Taxi!
Still Standing at Your Back Door
Rumraket/Playground

20. Fire!
You Liked Me Five Minues Ago
Rune Grammofon

Listorna är framröstade av Nöjesguidens musikredaktion: Patrik Forshage,
Nicholas Ringskog Ferrada-Noli och Elina Wessman.

Stad: 
Kategori: