100 michelinstjärnor på ett år

15:01 2 Oct 2009



Stjärnkrogar har ringt och bett honom äta hos dem. Han är svensk, jobbar i Malmö och står bakom bloggen 100 Michelin Stars in 1year som gjort att han fått komma bakom kulisserna i alla de stora köken. Efter resor i tre världsdelar är han i mål och den 8 oktober publicerar han sin topplista på bloggen.

Pär Bergkvist, du har ätit över 700 lyxrätter på ett år. Är du rik?
–Nej, (skrattar) inte nu längre. Alla undrar det och kan bli lite irriterade, men det här är mitt intresse och jag lägger mina pengar på mat.
Hur fick du för dig att göra det här?
–Det var en dröm att göra något ordentligt. Jag har ätit mycket ute hela mitt liv och planerat mina resor efter restauranger. Det enda som är nytt är egentligen att jag ätit groteskt mycket bra mat det senaste året. Jag var också sugen på att testa bloggformatet och tänkte att det måste handla om något nördigt så jag sammanförde två tankar. Sen har det utvecklats till något bisarrt.
Vad var bäst?
–Den roligaste rätten korade jag på El Celler de Can Roca i Spanien. Efterätten var en cigarr med en hög av aska och mojitoglass. Det smakade verkligen askfat men det var gott! Det var en galen rätt. Jag är otroligt fascinerad av restaurang-arbetet och tittar på allt. Hur de tar hand om mig och hur logistiken fungerar. Ett restaurangbesök är mycket mer än maten. På en trestjärnig krog kan du ha tre servitörer per bord. En del kan tycka att det är jobbigt att ha tre personer som bara står och tittar, beredda. Jag tycker bara att det är härligt att någon brinner för att du ska ha det så bra som möjligt.
Vad var sämst?
–Att jag inte fått bord på El Bulli. Det är lättare att åka till månen än att få bord där.
Vad har Sverige att lära från de stora där ute?
–Sverige är i framkant och behöver inte lära sig något, vi är snabba på att ta in influenser. Men vi borde sluta med ursprungsbeteckning som är urlöjligt. Äter jag på bra restauranger ska det vara självklart att de har bra råvaror.
Finns det några restauranger i Malmö/Lund som förtjänar stjärnor?
–Ja, Trio och Vendel skulle kvala in, absolut. Bloom är på gränsen. Men det kommer aldrig att hända.

Karin Ericson

 

Stad: 
Kategori: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

RAMEN TO BÍIRU

Skenet från den röda neonlampan med Ramen to Bíirus logotyp lyser upp lokalen och gör att allt får ett rött skimmer över sig.

Bao Bao

På Mitt Möllans food court i Scandwichs gamla lucka ligger, som namnet kanske avslöjar, en baorestaurang.